Frissjogsi.hu

Mik a járművezetői képzésre jelentkezés feltételei? Mi kell ahhoz, hogy elkezdjek vezetni tanulni?

 • Már betöltötted vagy 6 hónapon belül betöltöd a 17. életévedet
 • Orvosi alkalmassági igazolás a háziorvosodtól
 • Személyi igazolvány
 • Alapfokú iskolai végzettséget igazoló okirat (általános iskolai bizonyítvány)
 • Kitöltötted a jelentkezési lapot az autósiskolába, aláírtad a tanulmányi szerződést

Hol találom meg az autósiskolák listáját?

Innen töltheted le a képzőszervek névjegyzékét:

http://www.nkh.hu/Kepzok.pdf

Hol tanuljak vezetni? Hogy keressek/válasszak autósiskolát? Mire figyeljek?

Országszerte számos autósiskola kínálja szolgáltatásait. Azt ajánljuk, hogy mielőtt választasz, kérdezd meg barátaidat, osztálytársaidat, ismerőseidet saját tapasztalataikról: ők melyik autósiskolába jártak, melyikről mit hallottak, mennyire voltak megelégedve a kapott szolgáltatásokkal.

Fontos szempont az iskola megközelíthetősége, szolgáltatásainak színvonala, az árak és a vizsgákon elért eredményesség.

Információt az autósiskolák honlapján, az iskoláktól telefonon vagy személyesen is szerezhetsz. Nagy különbségek lehetnek az árakban, és sajnos gyakran előfordul, hogy ami elsőre olcsónak tűnik, a felmerülő pluszköltségek miatt végül drágává válik. Legyél figyelmes, mert előfordulhat, hogy egy-egy autósiskola irreálisan alacsony áron kínálja szolgáltatásait, majd később kiderül, hogy sok egyéb különdíjat is felszámol.

Innen töltheted le a képzőszervek névjegyzékét:

http://www.nkh.hu/Kepzok.pdf

Mit tanulunk a „B” kategóriás járművezetői tanfolyamon? Meddig tart a tanfolyam?

Elmélet:

A közlekedés alapja a KRESZ, a szabályokat az elméleti képzés alkalmával sajátítod el. A vezetéselméleti- és a műszaki ismereteket is itt tanulhatod meg. Akár a tantermi, akár az e-learning (internet alapú) képzés mellett döntesz, ragaszkodj az igényes, értéket képviselő oktatáshoz, valamint az előírt képzési óraszámokhoz, hiszen ez a te érdeked is! Figyelj arra, hogy csak olyan e-learning tananyaggal készülhetsz fel otthonról, amelyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság akkreditált. Ezekről a www.nkh.gov.hu weboldalon tájékozódhatsz.

A tanfolyam 28 óra elméletből áll, ahol a következőket tanuljátok meg:

 • Közlekedési ismeretek, szabályok
 • A gépkocsivezetés elmélete
 • Szerkezeti és üzemeltetési ismeretek

Gyakorlat:                                                                                                   

A gyakorlatot akkor kezdheted el, ha sikeres vizsgát tettél az elméleti ismeretekből.

A tanfolyam gyakorlati része 29 órából + 1 vizsgaórából áll.

A „B” kategóriára vonatkozó előírások:

 • A minimális (kötelező) gyakorlati órák száma: 29 óra.
 • Egy gyakorlati tanóra 50 perc vezetésből áll.
 • Legalább 2 tanórát sötétedés után, míg minimum 4 tanórát lakott területen kívül (országúton vagy autópályán) kell levezetned.
 • Összesen 580 km-t kell a volán mögött ülnöd.

A gyakorlati oktatáshoz a járművet a képzőszerv, azaz az autósiskola biztosítja.

Hasznos tudnivalók a gyakorlati oktatásról

 • A járművezetés gyakorlati oktatása a Közlekedési Felügyelőségek által, a tanuló nevére kiállított és hitelesített vezetési karton birtokában kezdhető meg.
 • Egy vezetéssel eltöltött gyakorlati óra időtartama 50 perc. 2 gyakorlati óra között általában 10 perc szünetet kell tartani, de az oktatónak veled egyeztetve lehetősége van a 2 órát összevonni – ebben az esetben szünet nélkül, 100 percig tart az összevont óra.
 • Egy napon legfeljebb 4 órát vezethetsz, de közben 1 óra szünetet kell tartanotok. Az alapoktatási időszakban ellenben naponta csak 2 órát tölthetsz a kormány mögött.
 • Az oktató egy alkalommal csak 1 tanulót oktathat. Ha utasként ülsz az autóban, vagy megfigyelőként veszel részt a folyamatban, nem minősül oktatásnak, így erre az időre a vezetési kartont sem kell aláírnod.
 • Az órákra pontosan, vezetésre és tanulásra alkalmas állapotban érkezz meg!
 • A vezetés megkezdése előtt és a befejezett óra után is írd alá a vezetési kartont! Ezt csak abban az esetben tedd meg, ha meggyőződtél arról, hogy a bejegyzések a valóságnak megfelelnek!
 • Figyelj arra, hogy minden órát vezess le, minden órában legalább 50 percet vezess, és csak az ezt igazoló vezetési kartont írd alá!

Elsősegély-nyújtási ismeretek:

Ebből is kell vizsgát tenned. Külön tanfolyam elvégzése nem kötelező, de ajánlott, mivel így jobban rögzülnek a tanultak, és a gyakorlatban is megtanulhatod pl. az újraélesztés technikáját.

Mennyibe kerül a tanfolyam?

Javasoljuk, hogy alaposan tájékozódj az autósiskolák díjairól, az esetleges járulékos költségekről. Információt az autósiskolák honlapján, telefonon vagy személyesen szerezhetsz. Nagy különbségek lehetnek az árakban, és sajnos gyakran előfordul, hogy ami elsőre olcsónak tűnik, az a tanfolyam közben felmerülő pluszköltségek miatt végül drágává válik. Egy átlagos tanfolyami ár a szakértők becslése alapján 120-140 ezer forint. AZ egészségügyi tanfolyam ára pedig kb. 8000 Ft

Hasznos tanácsok az Év Szakoktatójától

http://frissjogsi.hu/Interjú_az_év_szakótatójával.pdf

A képzésről










Jogosítvány Oktatás Vizsga SzabályZoo